Slachtoffers van ingestorte snelwegbrug geëerd met lang applaus

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij de staatsbegrafenis van de slachtoffers van de ingestorte snelwegbrug nabij Genua werd deze voormiddag langdurig geapplaudisseerd toen de namen voorgelezen werden van de 38 bevestigde slachtoffers. Ook verschillende ministers en voetballers van de lokale eersteklassers woonden de plechtigheid bij. Het applaus weerklonk ook toen de slachtoffers aangehaald werden die pas vanochtend tussen het puin gevonden werden en toen aartsbisschop Angelo Bagnasco van Genua de inspanningen van de reddingswerkers prees. "De instorting van de Morandi brug heeft het hart van Genua doorboord. De wonde is diep", zei de aartsbisschop aan de menigte.

De aartsbisschop van Napels, Crescenzio Sepe, was strenger in zijn woorden. "Je mag niet sterven door nalatigheid, achteloosheid, onverantwoordelijkheid, oppervlakkigheid en bureaucratie."

Toch was er ook applaus toen verschillende ministers aankwamen aan de expohal in het noorden van Genua waar de begrafenis plaatsvond. Ook voor de leiders van de twee regeringspartijen, de vicepremiers Luigi Di Maio van de populistische Vijfsterrenbeweging en Matteo Salvini van de rechtspopulistische Lega, gingen de handen op elkaar, net als voor president Sergio Mattarella. Hij sprak voor aanvang enkele minuten met familieleden van de slachtoffers.

De staatsbegrafenis vond plaats voor 18 slachtoffers. De families van 20 slachtoffers kozen voor een begrafenis in de private sfeer, omdat ze kwaad zijn op de autoriteiten die het ongeval hebben laten gebeuren. Gisteren werden al de eerste slachtoffers begraven.

De spelers van twee eersteklassers van Genua, CFC Genua en Sampdoria, woonden de dienst bij. Hun matchen dit weekend werden geschrapt.

bron: Belga