Bom die 51 mensen doodde bij aanval op bus in Jemen van Amerikaanse makelij

Bom die 51 mensen doodde bij aanval op bus in Jemen van Amerikaanse makelij
Bom die 51 mensen doodde bij aanval op bus in Jemen van Amerikaanse makelij

De bom die vorige week bij een luchtaanval op een schoolbus in Jemen gebruikt werd, is van Amerikaanse makelij. De bom werd door de VS verkocht aan Saoedi-Arabië in het kader van een wapendeal tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington en Saoedi-Arabië, meldden munitie-experts aan CNN. Bij de aanval lieten 51 mensen het leven, onder wie veertig kinderen. De luchtaanval in het noorden van Jemen is toegeschreven aan de coalitie die onder leiding van buurland Saoedi-Arabië opereert in Jemen. Op beelden van scherven van de bom, gefilmd net na de aanval op 9 augustus, is te zien dat het om een ‘Mark 82’ bom gaat. Dat is een lasergeleide precisiebom van fabrikant Lockheed Martin, zeggen experts aan CNN.

Voormalig president Barack Obama had de verkoop van geleidde bommen aan Riyad verboden na een gelijkaardige luchtaanval in de Jemenitische hoofdstad Sanaa waarbij eind 2016 140 dodelijke slachtoffers vielen. Maar de huidige president Donald Trump schroefde die sanctie na zijn aantreden in 2017 terug.

Volgens de laatste balans van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) eiste de aanval 51 slachtoffers, onder wie 40 kinderen, en 79 gewonden. Bij de gewonden zijn 56 kinderen.

In het straatarme Jemen woedt al sinds 2015 een bloedige burgeroorlog, die aan meer dan 10.000 mensen het leven heeft gekost en 22 miljoen inwoners van noodhulp afhankelijk maakt. De regeringstroepen kunnen rekenen op luchtsteun van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie, terwijl de sjiitische Houthi-rebellen steun krijgen van diens aartsvijand Iran.

Bron: Belga