Voormalige CIA-bazen hekelen Trump na intrekking veiligheidsmachtiging Brennan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Verschillende ex-directeurs van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en een zestal hooggeplaatste spionnen veroordelen scherp de beslissing van president Donald Trump om de veiligheidsmachtiging van gewezen CIA-baas John Brennan in te trekken. "Die beslissing en de dreiging om hetzelfde te doen bij anderen, heeft niets te maken met wie al dan niet een veiligheidsmachtiging moet hebben, maar alles met het verstikken van de vrijheid van meningsuiting", schrijven ze in een persbericht. Onder anderen Robert Gates, George Tenet, Porter Goss, Leon Panetta en David Petraeus - benoemd door zowel Republikeinse als Democratische presidenten - noemen de beslissing van Trump "ongepast en uiterst betreurenswaardig". "We hebben nog nooit meegemaakt dat de toekenning of intrekking van een veiligheidsmachtiging werd gebruikt als een politiek instrument, zoals dat dit keer het geval was."

Het Witte Huis legde uit dat Brennan, een bekend criticus van Trump, zijn veiligheidsmachtiging was kwijtgeraakt omwille van de risico's die zijn "dwalend gedrag" inhouden. Trump zelf erkende nadien dat de intrekking te maken had met de kritiek van Brennan op de verhoudingen van het Trump-campagneteam met Rusland voor de presidentsverkiezingen in 2016.

Dat zegt ook Brennan. Volgens hem heeft de intrekking alles te maken met de beschuldigingen tegen Trump en zijn entourage van collusie met de Russen om informatie te pakken krijgen over zijn tegenstander Hillary Clinton, en om haar schade te berokkenen tijdens de verkiezingen. Door veiligheidsmachtigingen in te trekken, probeert de president iedereen die hem zou durven uitdagen monddood te maken, meent Brennan.

Eerder veroordeelde ook admiraal op rust William McRaven, die de raid op Osama bin Laden leidde, de beslissing van Trump. "Door uw gedrag heeft u ons in verlegenheid gebracht voor onze kinderen, ons vernederd op het internationale podium, en bovenal, heeft u onze natie verdeeld", hekelde McRaven. Hij vroeg om ook zijn veiligheidsmachtiging in te trekken.

Dankzij de veiligheidsmachtiging krijgen hoge verantwoordelijken toegang tot gevoelige en vertrouwelijke informatie, ook nadat ze uit hun functie zijn getreden.

Bron: Belga