Meer dan 560 mensen beklommen Mount Everest afgelopen seizoen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Tijdens het afgelopen klimseizoen hebben 563 mensen uit 39 landen de Mount Everest beklommen vanuit Nepal. Dat heeft de Nepalese overheid gisteren gemeld. Zes alpinisten overleefden de tocht niet. Elk jaar proberen honderden klimmers de Everest te overwinnen tijdens het seizoen, dat loopt van april tot mei. In totaal beklommen al meer dan 5.000 mensen vanuit Nepal de 8.484 meter hoge top, de hoogste ter wereld, die op de grens tussen Nepal en China ligt.

Tussen de tweede week van mei en begin juni bereikten 511 mannen uit 37 verschillende landen en 52 vrouwen uit 15 landen de top van de berg, aldus het departement voor toerisme. De klimmers waren vergezeld door 302 Sherpa's.

Het grootste aantal klimmers was afkomstig uit India en de VS: dit seizoen hebben 51 Indiërs en 49 Amerikanen hun expeditie met succes afgerond, klinkt het nog bij het departement.

Dit jaar overleefden zes klimmers de weg naar de top niet. Telkens één klimmer uit Japan, Macedonië en Rusland stierf onderweg, net als twee Sherpa's uit Nepal. Een derde Sherpa die vermist raakte in de buurt van Kamp 4, wordt eveneens bij de doden gerekend. Vorig jaar bereikten 449 klimmers de top.

Klimmers kunnen ook vanuit Tibet de tocht aanvatten. Eind vorig jaar hadden in totaal ook al meer dan 3.000 mensen de berg via de noordelijke kant beklommen.

bron: Belga