Ex-militair die vijf mensen doodschoot op luchthaven in Florida krijgt levenslang

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een Amerikaanse ex-militair die begin vorig jaar het vuur opende in de luchthaven van Fort Lauderdale in Florida en daarbij vijf mensen doodde, krijgt een levenslange celstraf. Dat heeft een rechter in Florida beslist. De nu 28-jarige Esteban Santiago Ruiz vloog op 6 januari 2017 vanuit Anchorage in Alaska naar Fort Lauderdale, met in zijn bagage een wapen en munitie. Hij ging naar de toiletten in de bagagezaal, laadde daar zijn wapen en opende dan het vuur op de aanwezigen. Naast de vijf dodelijke slachtoffers, vielen er ook zes gewonden.

Ruiz ontkende aanvankelijk elke verantwoordelijkheid, maar pleitte op 23 mei toch schuldig aan elf aanklachten. De rechter in Florida veroordeelde de man vandaag uiteindelijk tot vijf keer levenslang voor het doden van zijn slachtoffers en zes keer 20 jaar voor het aanbrengen van verwondingen, meldt Fox News. "Hoewel niets de diepe wonden kan helen die deze vreselijke daad hebben geslagen, hoop ik toch dat een levenslange celstraf tenminste een gevoel van gerechtigheid biedt aan de slachtoffers", reageerde openbaar aanklager Benjamin Greenberg op het vonnis.

Ruiz, een veteraan van de Irak-oorlog, werd na de schietpartij gediagnosticeerd met schizofrenie, maar werd toch toerekenigsvatbaar verklaard, aangezien zijn toestand verbeterd was door medicatie. Kort na de schietpartij verklaarde Ruiz aan de FBI dat hij stemmen hoorde.

Bron: Belga