Barcelona herdenkt slachtoffers van aanslag op Ramblas een jaar geleden

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Barcelona zijn met een plechtigheid de slachtoffers herdacht van de aanslag op de Ramblas een jaar geleden. Nabestaanden legden vanochtend bloemen neer bij de mozaïek van Joan Miró op de Pla de l'Os, waar het bestelbusje dat vorig jaar op de massa inreed tot stilstand kwam. Bij de aanslag in Barcelona vielen vijftien doden en raakten meer dan honderd mensen gewond. Een zestiende slachtoffer viel enkele uren later in Cambrils, bij een verijdelde aanslag door leden van hetzelfde netwerk. Op de Plaza de Catalunya vond om 10.30 uur een plechtigheid plaats, waar onder meer koning Felipe VI, premier Pedro Sánchez en de Catalaanse minister-president Quim Torra aanwezig waren. Tijdens de plechtigheid, met als thema "Barcelona, stad van de vrede", zong een koor John Lennons "Imagine" en "Hallelujah" van Leonard Cohen. Er werd eveneens een minuut stilte gehouden.

Ook werd het gedicht "No Man is an Island" van John Donne opgedragen in de talen van de dodelijke slachtoffers. Naast het Catalaans, Duits, Italiaans, Portugees, Frans, Engels en Spaans, werd de tekst dus ook in het Nederlands voorgedragen, als een eerbetoon voor de 44-jarige vrouw uit Tongeren die omkwam bij de aanslag.

Overal in de stad is vandaag trouwens "No tinc por" te lezen, of "wij zijn niet bang" in het Catalaans. Die boodschap dook kort na de aanslagen ook al overal in de stad op.

Zowat 1.200 mensen hebben zich bovendien verzameld voor een mars die door de separatistische groepering Comités de Defensa de la República werd georganiseerd. Ze brengen zo een eerbetoon aan de slachtoffers, en protesteren tegen de aanwezigheid van de Spaanse koning in Barcelona. Er werden ook spandoeken opgehangen met de boodschap dat de koning niet welkom is. In juni had Quim Torra nog verklaard dat de koning niet meer welkom is op evenementen van de Catalaanse regering, zolang hij zich niet verontschuldigt voor zijn uitspraken na de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië.

Om 18.30 uur vindt ook nog een tweede herdenkingsplechtigheid plaats, georganiseerd door de Catalaanse regering, voor de gevangenis van Lledoners, waar verschillende separatistische politici opgesloten zitten. Nog in de namiddag zal in de wijk Vilafranca del Penedès een monument onthuld worden ter nagedachtenis van de 34-jarige man die in zijn wagen werd doodgeschoten door de dader van de aanslag in Barcelona, die er vervolgens met zijn wagen vandoor ging. Morgen woont Quim Torra een plechtigheid bij in Cambrils.

Bron: Belga