“Buitenlanders mogen Gentse knips straffeloos negeren”

Buitenlanders mogen Gentse knips straffeloos negeren

In Gent klaagt oppositiepartij CD&V aan dat buitenlandse autobestuurders de ‘knips’ straffeloos mogen negeren. Sinds zeven straten met opvallende rode wegmarkeringen verboden zijn voor doorgaand verkeer, worden in Gent jaarlijks bijna 50.000 voertuigen beboet. Nederlandse en Franse bestuurders ontspringen de dans, “maar voor een Gentse automobilist zet dit stadsbestuur een hele machine op gang, van sanctionerend GAS-ambtenaar tot deurwaarders”, zegt gemeenteraadslid Veli Yüksel.
De knips leveren in Gent zowat 2,7 miljoen euro per jaar op. Maar een half miljoen euro wordt niet geïnd omdat voor Nederlanders en Fransen geen vaststellingen worden opgesteld. “Onbegrijpelijk”, zegt Yüksel. Het CD&V-gemeenteraadslid vraagt om de overtreding in plaats van met een GAS-boete met een pv te bestraffen, of bestuurders onmiddellijk aan de kant te zetten en te laten betalen. “Voor 675.000 euro per jaar, daarvoor kan je al een paar agenten laten verbaliseren.”
Het Gentse stadsbestuur koos in april vorig jaar voor een ingrijpend circulatieplan dat autoverkeer in de binnenstad wil terugdringen. Er wordt ingezet op openbaar vervoer en de fiets, en het stratenplan is onder handen genomen. Op zeven plaatsen zijn straten geknipt. De ruimte wordt heringericht voor wandelaars en enkel fietsers en strikt omschreven voertuigen mogen passeren.
Maar na anderhalf jaar vindt Yüksel dat de knips “het leven zo moeilijk mogelijk maken van de Gentenaar-met-de-auto” en ziet hij vooral de kassa van het mobiliteitsbedrijf rinkelen. “Sommige knips zijn louter pestgedrag en moeten weg.”

bron: Belga