Tweede wolf actief in Vlaanderen

Tweede wolf actief in Vlaanderen
Belga / Agentschap Natuur en Bos

Voor het eerst sinds maanden zijn er opnieuw schapen gedood door een wolf. Dat meldt het Agentschap voor Natuur en Bos. Het staat zo goed als vast dat de schapen door een wolf zijn gedood. Intussen is ook duidelijk dat er twee dieren actief zijn.

In de buurt van twee Limburgse natuurgebieden – Bosland en het militair domein Kamp van Beverlo – zijn sinds vorige week negen schapen gedood. Vermoedelijk werden ze door een wolf gedood. “Zo goed als zeker is dit door een wolf gebeurd. Honderd procent zeker zijn we pas na de resultaten van de DNA-stalen”, aldus Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap voor Natuur en Bos.

De eerste melding van dode schapen kwam begin vorige week uit een kudde in beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt. In totaal ging het om vier dieren. De schapen zaten nochtans achter een raster met elektriciteit. Maar door de droogte was de spanning te laag. Her en der was het rooster ook in minder goede staat. In de onmiddellijke omgeving werd inmiddels nog een ander schaap, niet van deze kudde, gevonden dat al wat langer dood was. Zaterdag zijn wat verder nog eens vier dode schapen aangetroffen.

Soortgenoot van Naya

Het zijn de eerste dode schapen door een wolf sinds maanden. Intussen is volgens het Instituur voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) duidelijk dat buiten wolvin Naya – die dit voorjaar in de regio opdook – ook een andere wolf actief is in de regio. Dat is duidelijk geworden na analyse van beelden van een wildcamera in de buurt van de schade. “Onze vermoedens dat er nog een andere wolf is, zijn bevestigd”, aldus INBO-woordvoerder Koen Van Muylem. Maar ook Naya is nog in de buurt. Twee weken geleden nog maar werd de wolvin op beelden waargenomen.