Daarom zijn er zo weinig linkshandigen

Linkshandigen
Foto Pexels

Vandaag is het Internationale Linkshandigendag. Daarop vragen de lefties aandacht voor de ongemakken die ze dagelijks ervaren. Maar waarom zijn er nu eigenlijk zo weinig mensen die liever hun linkerhand gebruiken? Een mix van genen en omgevingsfactoren zo blijkt.

Een duidelijke meerderheid van de wereldbevolking, ongeveer 90%, is rechtshandig. Dat komt deels door onze genen: voor 25% bepalen zij met welke hand we het liefst werken. De andere 75% wordt bepaald door andere factoren zoals onze samenleving.Wetenschappers van de Northwestern University in Chicago hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen onze voorkeurshand en de maatschappij waarin we leven. In landen waar er veel wordt samengewerkt, zijn opvallend meer rechtshandigen. Dat is al lang geleden zo gegroeid omdat mensen makkelijker gereedschap konden delen als ze dezelfde hand gebruikten.

Gezondheidszorg

Er zijn ook maatschappijen waar er meer dan 10% linkshandigen zijn. Dat zijn voornamelijk landen waar minder geld wordt uitgegeven aan de gezondheidszorg. Dat ontdekte Sara Schaafsma, een Nederlandse onderzoekster die twaalf westerse landen bestudeerde. Waarom dit verband er is, is niet duidelijk.