Tienduizenden Roemenen weer de straat op tegen corruptie

Tienduizenden Roemenen hebben zaterdagavond in Boekarest betoogd tegen de regering onder leiding van de sociaaldemocratische PSD, en de corruptie in Roemenië. Een dag nadat er in het hele land al protesten waren geweest, eisten de betogers opnieuw het ontslag van de regering. Ook eisten ze dat de verantwoordelijken voor het geweld van de nacht voordien zouden vervolgd worden.
Volgens persagentschap Mediafax raakten vrijdagnacht 452 personen gewond, onder wie 35 politieagenten. De protesten waren nochtans vreedzaam begonnen. Maar gemaskerde betogers probeerden op een gegeven moment het regeringsgebouw te bestormen en kwamen hierdoor in aanvaring met de oproerpolitie, die reageerde met waterkanonnen, traangas en wapenstokken.
President Klaus Iohannis veroordeelde het politieoptreden, omdat dat volgens hem buiten alle proporties was, en vroeg een onderzoek. Minister van Binnenlandse Zaken Carmen Dan verdedigde zaterdag tijdens een persconferentie in Boekarest de politie, omdat die met gevaarlijke en gewelddadige feiten werd geconfronteerd.
Sinds februari 2017 protesteren burgers in Roemenië tegen de regering, die geleid wordt door de PSD, omdat zij de strijd tegen corruptie zou dwarsbomen. Op die manier zou ze partijleden willen beschermen die in corruptieaffaires verwikkeld zijn.

bron: Belga