Crash was geen terrorisme, wel wanhoopsdaad

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij de crash van een Bombardier Q400 nabij de luchthaven van Seattle, in de Amerikaanse staat Washington, is geen sprake van terrorisme. De dader is een 29-jarige mecanicien, die volgens de politie zelfmoordgedachten had. Het vliegtuig van Alaska Airlines steeg op vanaf Seattle-Tacoma International Airport en stortte iets later neer in Puget Sound, een zeearm vlakbij de Noord-Amerikaanse stad. Het is voorlopig onduidelijk hoe de twintiger er in geslaagd is het vliegtuig te kapen en op te stijgen. Op amateurbeelden is wel te zien hoe het kleine passagiersvliegtuig een looping maakt en over het water scheert. Twee F-15-gevechtsvliegtuigen bewaken de Q400.

De beelden laten niet zien hoe het toestel even later neerstort in een bos op het eiland Ketron. Daarbij vielen volgens de autoriteiten geen slachtoffers. De maker van de beelden wandelde op het eiland, toen hij het vliegtuig zag met de twee gevechtsvliegtuigen er achteraan.

"Het is ongelooflijk dat hij het toestel nog kon laten opstijgen na de looping", zegt hij aan CNN. "Op zijn laagste punt vloog het niet meer dan 30 meter boven het wateroppervlak."

Intussen is er ook audio van de gesprekken tussen de piloot en de luchtverkeersleiding. Daarin is te horen hoe de luchtverkeersleider hem feliciteert met de stunts. "Laat ons nu proberen om dat vliegtuig veilig te laten landen en niemand op de grond te verwonden." Daarop antwoordt de piloot: "Verdorie, ik weet het niet man! Ik weet het niet! Ik wil het niet. Ik had min of meer gehoopt dat dit het zou zijn, begrijp je?"

De militaire vliegtuigen zouden niet betrokken zijn bij de crash. De politie verduidelijkte intussen wel dat het niet om terrorisme gaat, maar om de zelfdoding van de mecanicien, zonder andere betrokkenen. Het gaat om een inwoner van Pierce County, in Washington.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan in België terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Bron: Belga