Turkije kondigt represailles aan na importheffingen Trump

door
Belga
Leestijd 1 min.

Turkije gaat represailles treffen voor de hogere importheffingen op staal en aluminium uit Turkije, die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd. De beslissing van Trump heeft gevolgen voor de relaties tussen beide landen, oordeelt Ankara. Turkije stelt ook dat de maatregel van Trump strijdig is met de regels van de wereldhandelsorganisatie WTO. "Zoals alle maatregelen die tegen Turkije worden getroffen, zullen ze een antwoord vinden", aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. "De Verenigde Staten moeten weten dat het enige resultaat van dergelijke sancties (...), is dat onze relatie van bondgenoten wordt getroffen."

Het ministerie stelde ook dat de commentaar die Trump op Twitter plaatste, onmogelijk te verzoenen zijn met het "sérieux" van een staatsman.

De Turkse lira verloor ook vrijdagnamiddag terrein, nadat Trump had aangekondigd dat hij de importheffingen op staal en aluminium uit Turkije gaat verdubbelen. Daarmee komen die heffingen op respectievelijk 50 procent en 20 procent.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt van "een economische oorlog".

bron: Belga