Indonesische president neemt het bij verkiezingen op tegen zelfde kandidaat als in 2014

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Indonesische president Joko Widodo stelt zich kandidaat om zichzelf op te volgen bij de verkiezingen van 2019. Hij zal het opnemen tegen ex-generaal Prabowo Subianto, die bij de vorige verkiezingen in 2014 nog het onderspit delfde tegen Widodo. Beide mannen hebben vandaag hun kandidatuur ingediend bij de verkiezingscommissie. Widodo is populair bij een grote groep Indonesiërs, omdat hij dicht bij het volk staat en een ambitieus infrastructuurprogramma heeft opgezet in de Indonesische archipel. Met Ma'ruf Amin, een conservatieve islamistische prediker als zijn kandidaat-vicepresident hoop hij extra stemmen te behalen in het land met een zeer uitgesproken moslimmeerderheid, al riskeert hij met die keuze een deel van zijn progressieve aanhangers te verliezen.

Zo staat Amin bekend voor zijn minachtende uitspraken tegenover minderheden, en in het bijzonder de LGBTQ-gemeenschap. Hij is ook betrokken bij de affaire die ertoe geleid heeft dat de voormalige christelijke gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, in 2017 veroordeeld werd tot twee jaar cel voor blasfemie. Die veroordeling kwam er nadat hij naar aanleiding van zijn nederlaag bij de gouverneursverkiezing aan de lokale bevolking had verklaard dat zijn tegenstanders tegen hen hadden gelogen, door te zeggen dat de Koran verbiedt voor een niet-moslim te stemmen.

Widodo en Amin nemen het op tegen een oude bekende: Prabowo Subianto, die generaal was tijdens de dictatuur van Suharto (1967-1998) en in 2014 als verliezer uit de presidentsverkiezingen kwam. Hij koos de vicegouverneur van Jakarta als zijn running mate, een vroegere zakenman en rijke investeerder.

Om zich kandidaat te mogen stellen voor de verkiezingen, moet een kandidaat de steun krijgen van partijen die minstens 20 procent van de stemmen kregen bij de vorige verkiezingen. De deadline voor het indienen van kandidaturen is vandaag, en enkel Widodo en Subianto slaagden erin voldoende steun te krijgen.

Volgens opiniepeilingen zou de huidige president het met een grote voorsprong halen van de ex-generaal. De verkiezingen vinden plaats in april 2019.

Bron: Belga