Elke dag veertig federale agenten in actie tegen transmigranten

Elke dag veertig federale agenten in actie tegen transmigranten

Elke dag is er in België minstens één actie tegen transmigranten aan de gang, soms zelfs meer. “Voor die acties zijn dagelijks veertig federale agenten in de weer, naast tientallen lokale politiemensen”, zegt het kabinet van binnenlandminister Jan Jambon (N-VA), dat de cijfers vandaag vrijgeeft in Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en De Standaard. De routinetaken van de politie, zoals alcohol- en verkeerscontroles, blijven plaatsvinden. “Maar zowat alle reservecapaciteit van de federale politie gaat deze zomer op aan de strijd tegen mensensmokkelaars en het tegenhouden van transmigranten”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Jambon.

Dagelijks worden er twintig federale agenten vrijgemaakt voor eigen acties en twintig in steun van de lokale politie. Die lokale korpsen zetten op hun beurt ook elke dag tientallen agenten in voor controles. En daarbovenop zijn er nog de dagelijkse patrouilles van de spoorweg-, haven- en snelwegpolitie.

Anders dan andere jaren zijn de controles niet enkel gericht op West-Vlaanderen, de laatste halte naar Engeland, maar vinden er acties plaats in het hele land.

bron: Belga