Aquarius vist 25 migranten op na eerste operatie in dagen op zee

Aquarius vist 25 migranten op na eerste operatie in dagen op zee

Het reddingsschip Aquarius heeft op de Middellandse Zee 25 migranten van een houten boot geplukt. De operatie was vandaag de eerste voor de organisaties Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée na het vertrek van het schip vorige week woensdag in Marseille. De redding van de migranten gebeurde ter hoogte van de Libische stad Zuara in internationale wateren, verklaarden de organisaties op Twitter. Alle relevante autoriteiten werden op de hoogte gebracht. De Italiaanse regering had de Aquarius bij zijn laatste reddingsmissie belet om met honderden migranten een haven van het land binnen te lopen. Het schip was dagenlang op zee geblokkeerd en voer uiteindelijk naar het Spaanse Valencia. Of hen opnieuw een dergelijke odyssee te wachten staat, is nog niet duidelijk.

Ondertussen werden veel bootvluchtelingen door de Libische kustwacht in territoriale wateren gered en teruggestuurd naar het Noord-Afrikaanse land. De Aquarius laveert momenteel in een gebied, dat Libië onlangs tot eigen zoek- en reddingszone heeft uitgeroepen en waarvoor het voor de coördinatie van reddingen bevoegd is.

De ngo’s zijn er niet over te spreken dat de Libiërs in een geval met een andere houten boot vragen via de radio onbeantwoord lieten en oproepen pas na meerdere pogingen hadden aangenomen.

bron: Belga