49ste Dodentocht van start in Bornem

In Bornem zijn vrijdagavond zowat 13.000 stappers en lopers begonnen aan hun beproeving bij de 49ste editie van de Dodentocht. Ze hebben zoals steeds 24 uur de tijd om het 100 kilometer lange parcours doorheen de regio Klein-Brabant en stukjes Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant af te leggen. Voor het eerst werd er vanuit twee dicht bij elkaar liggende startzones vertrokken, om de start vlotter te laten verlopen. Het evenement was trouwens al maanden vooraf uitverkocht. Door het deelnemersveld bij de start in twee vakken van 6.500 personen op te splitsen en pas na drie kilometer iedereen te laten samenkomen, ging de start volgens de organisatie een pak vlotter dan voorheen. De voorbije jaren duurde het ruim 45 minuten tot zelfs een uur voor de laatste deelnemer kon beginnen, nu waren de startzones na zowat 20 minuten leeg.
Zaterdagochtend worden de eerste lopers aan de finish verwacht vanaf 7 uur – vroeger mag niet, aangezien de organisatoren er geen wedstrijd van willen maken. Er worden voor vrijdagnacht enkele buitjes verwacht, maar het zou grotendeels droog blijven en ook zaterdag wordt het in principe ideaal wandelweer gezien de lagere temperaturen dan de voorbije weken.
Langs het parcours heeft het Rode Kruis opnieuw op 11 locaties postgevat met in totaal zowat 300 vrijwilligers. De deelnemers kunnen er verzorging krijgen voor klachten zoals pijnlijke voeten, spierkrampen en blaren. Voor het eerst worden er ook hulpverleners per fiets ingezet om elders op het parcours snel hulp te kunnen bieden.

bron: Belga