Belgische piloten ingezet in Nederland bij Ryanair-staking

Belga / V. Lefour
Belgische piloten die als zelfstandige bij Ryanair aan de slag zijn, zijn door de Ierse lagekostenmaatschappij aangezocht om vandaag in Nederland vluchten uit te voeren en zo de staking te breken. Dat berichten verschillende media en wordt bevestigd bij de vakbond CNE.

Pas gisteren was duidelijk dat ook de Nederlandse piloten aan de staking van vandaag zouden deelnemen. De rechtbank zette daarvoor het licht op groen. Maar Ryanair reageerde meteen door te stellen dat de vluchten in Nederland zouden uitgevoerd worden zoals voorzien. Op de luchthaven van Eindhoven deed ze daarvoor een beroep op zelfstandige piloten uit ons land, bevestigt Didier Lebbe van de CNE.

«Sommigen wilden niet gaan, maar werden ertoe verplicht door hun statuut. We weten dat het om valse zelfstandigen gaat. De sociale inspectie heeft dit al aangekaart. Maar er beweegt niets en dus blijft Ryanair er gebruik van maken», hekelt de vakbondsafgevaardigde.

Grootste staking

De staking van vandaag door de Ryanair-piloten in België, Duitsland, Ierland, Nederland en Zweden is de grootste in de geschiedenis van de Ierse lagekostenmaatschappij. In totaal zijn bijna vierhonderd vluchten geannuleerd, of zowat een zesde van alle vluchten bij Ryanair. Zowat 55.000 passagiers ondervinden daar de gevolgen van, vooral in Duitsland.

Op 25 en 26 juli voerde ook het cabinepersoneel al actie in ons land, naast Portugal, Italië en Spanje. Omdat België het enige land is waar alle personeelscategorieën al staakten, vreest de vakbond dat we in het vizier van de directie zitten.