Waarnemend burgemeester vordert ophaalpersoneel op

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Gent stuurt waarnemend burgemeester Martine De Regge (Sp.a) een opvorderingsbevel naar afvalintercommunale Ivago. Een deel van het personeel zal dus instaan voor de ophaling van het afval dat sinds maandag buiten staat. "Ik moet de openbare veiligheid en de volksgezondheid handhaven", aldus De Regge. "Het afval moet nu weg." Vakbond ACOD heeft beslist om te stoppen met staken, maar het VSOA en het ACV-OD leggen zich voorlopig niet neer bij het laatste voorstel van de directie. "Het sociaal overleg heeft alle kansen gekregen", klinkt het. Voorlopig is niet duidelijk hoeveel personeelsleden worden opgevorderd om te beginnen aan de verplichte ophaling, waarbij de Gentse binnenstad prioriteit krijgt. Maar personeelsleden kunnen het opvorderingsbevel niet zomaar naast zich neerleggen. Volgens De Regge komt het voorakkoord, dat zij gisteren mee onderhandelde met de Ivago-directie en de vakbonden, tegemoet aan alle eisen van het personeel.

Toch kwam het vandaag niet tot een groen licht. De werknemers zouden zich vanaf 7 uur over het akkoord uitspreken, maar een deel van het personeel nam niet deel aan de raadpleging, met steun van ACV-OD en VSOA. Bij die twee vakbonden klinken positieve signalen over de operationele verbeteringen in het akkoord, zoals de aangepaste hitteregeling en bijkomende werkkrachten bij inhaaloperaties, maar het wederzijdse respect tussen personeel en directie werd volgens ACV-OD geschonden door een deel van het personeel af te zonderen. "Dit is een politiek van verdeel-en-heers", klonk het eerder op de dag bij Peter Wieme van ACV-OD.

De werkwijze van de directie leidt tot onvrede en pessimisme over de duurzaamheid van de sociale vrede bij Ivago. Rond 9 uur was niet duidelijk wat de informatiesessie van de directie teweeg zal brengen en of het voorakkoord vandaag nog groen licht kan krijgen. In elk geval zal de raadpleging langer duren dan voorzien.

Pas indien over het akkoord gestemd is, kan Ivago de vuilniszakken, GFT-bakken, karton en glascontainers die zinds maandag buiten staan, ophalen.

bron: Belga