Kremlin hekelt nieuwe Amerikaanse sancties in zaak Skripal

Kremlin hekelt nieuwe Amerikaanse sancties in zaak Skripal

Het Kremlin heeft scherp uitgehaald naar de nieuwe economische sancties van de Verenigde Staten in een reactie op de aanslag met zenuwgif tegen de Russische ex-dubbelspion Sergej Skripal. “Rusland had en heeft daar niets mee te maken”, zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov vandaag in de Russische hoofdstad. Moskou probeert nu eerst te achterhalen om welke strafmaatregelen het juist gaat. Dan pas zal over eventuele tegenmaatregelen gesproken worden, zei Peskov volgens het persbureau Interfax. De beurs van Moskou stuurde echter alleen al op het vooruitzicht van nieuwe Amerikaanse sancties de koers van grote staatsbedrijven naar beneden. Zo zakte het aandeel van de luchtvaartmaatschappij Aeroflot met zo’n 12 procent. Ook de grootbanken Sberbank en VTB moesten serieus inleveren. Washington is en blijft een onbetrouwbaar tegengewicht in de internationale politiek, zei Peskov. De Kremlinwoordvoerder noemde de sancties een schending van het internationaal recht.

Skripal en zijn dochter Joelia overleefden in maart in het Britse Salisbury slechts ternauwernood een vergiftiging met novitsjok, een dodelijk chemisch middel dat in de jaren zeventig in de Sovjet-Unie werd ontwikkeld. De Britse regering acht Rusland voor de aanslag verantwoordelijk. Moskou wijst alle betrokkenheid van de hand. Beschuldigingen konden nooit hard gemaakt worden.

Het Amerikaanse State Department had gisteren de nieuwe sancties aangekondigd. Washington beschouwt de zaak nu officieel als een verboden gebruik van massavernietigingswapens.

bron: Belga