Colombiaan Chaves (Mitchelton-SCOTT) raakt niet op tijd klaar en geeft forfait

door
Belga
Leestijd 2 min.

Johan Esteban Chaves komt eind augustus niet aan de start van de Ronde van Spanje. Dat maakte zijn ploeg Mitchelton-SCOTT vandaag bekend. De Colombiaanse pocketklimmer herstelde nog maar pas van klierkoorts en raakt niet op tijd klaar om de Vuelta te betwisten. Chaves reed sinds de Giro geen enkele wedstrijd meer. De Colombiaan boekte in de Ronde van Italië bovenop de Etna nog een glansrijke overwinning, maar zakte er nadien helemaal door. Chaves reed de Giro uit, maar zijn 72e plaats in het eindklassement was ver beneden zijn niveau.

Nader onderzoek bracht de verklaring voor die plotse terugval aan het licht. In het lichaam van de kleine Colombiaan werden verschillende virussen gevonden, waaronder ook klierkoorts. Na een behandelingsperiode van tien weken waarin rust het credo was, kreeg Chaves deze week groen licht van de dokter om de fietstraining te hervatten. Mitchelton-SCOTT had nog gehoopt de pocketklimmer in de Vuelta op te stellen, maar dat bleek voorbarig. Het is niet duidelijk of Chaves überhaupt nog wedstrijden zal afwerken dit kalenderjaar.

"Het was een heel zware periode. In onze sport verwacht je snelle antwoorden en resultaten. Mijn genezingsproces ging heel traag. Daar word je gek van", reageerde Chaves op de website van zijn Australische wielerploeg. "Ik was ziek en moest geopereerd worden (aan de sinussen). Daarna was het wachten tot ik beter was. Ik ben blij dat ik eindelijk weer op de fiets zit. Het doet nog altijd veel pijn, maar het is anders dan voordien. Dit is opnieuw de gebruikelijke pijn die je voelt als je zo lang niet gefietst hebt. We zijn op het goede pad."

De Ronde van Spanje gaat op zaterdag 25 augustus van start in Malaga en eindigt op 16 september in Madrid. Chaves werd in 2016 derde in de Vuelta. Een jaar eerder besloot hij op de vijfde plek en won hij twee etappes.

bron: Belga