Belgen in het buitenland - Thibaut Courtois tekent voor zes seizoenen bij Real Madrid

door
Belga
Leestijd 2 min.

Thibaut Courtois verlaat Chelsea voor Real Madrid. Dat bevestigde de Spaanse club woensdag op zijn website. Het sluitstuk van de Rode Duivels (65 caps) tekent in de Spaanse hoofdstad een contract voor zes seizoenen. Donderdag ondergaat hij de medische testen. "Na het medische onderzoek zal Thibaut Courtois om 13u00 uur worden gepresenteerd op het erepodium van het Santiago Bernabéu-stadion," meldt Real in het officiële persbericht.

De precieze afkoopsom die Real aan Chelsea betaalt is niet bekend. Spaanse en Engelse media noemen bedragen van 35 tot 40 miljoen euro. De Kroatische middenvelder Mateo Kovacic wordt als onderdeel van de deal voor een jaar door Real verhuurd aan Chelsea.

De 26-jarige Courtois maakte in 2011 de overstap van zijn jeugdclub Racing Genk, waar hij in 2009 als 16-jarige in het eerste elftal debuteerde, naar Chelsea. Voor Courtois, op het afgelopen WK in Rusland nog tot beste doelman verkozen, betekent de transfer naar de Koninklijke een terugkeer naar de Spaanse hoofdstad. De Limburger werd tussen 2011 en 2014 door Chelsea uitgeleend aan Atletico Madrid. Met de stadsrivaal van Real won hij in 2012 de Europa League en de Europese Super Cup, in 2013 de Copa del Rey en werd hij in 2014 landskampioen. Het seizoen daarop werd Courtois teruggehaald naar Chelsea, waar hij clubicoon Petr Cech uit doel speelde. Hij hielp de Londense club aan twee landstitels (2015 en 2017), de FA Cup (2018) en een League Cup. Hij heeft nog een contract tot midden 2019 bij Chelsea, maar weigerde dat te verlengen en stuurde zo zelf op een vertrek aan.

Op zijn Facebookpagina nam Courtois al afscheid van de fans van Chelsea en vroeg hij om begrip voor zijn beslissing om de club te verlaten. "Ik wil de fans bedanken voor de geweldige steun die ze me de voorbije jaren gaven. Ik wens jullie het allerbeste in de toekomst en hoop dat jullie begrijpen dat de mogelijkheid om dichter bij mijn kinderen te kunnen zijn een belangrijke factor was bij mijn beslissing. Het was een geweldige eer om deel te mogen uitmaken van de Chelsea-familie. Ik heb hier een droom waargemaakt."

Om Courtois te vervangen legde Chelsea 80 miljoen euro (de wettelijke opstapclausule) op tafel om Kepa Arrizabalaga los te weken bij Athletic Bilbao. De 23-jarige Bask werd daarmee de duurste doelman in de geschiedenis. Het vorige record was nog maar drie maanden oud. Liverpool betaalde AS Roma toen 62,5 miljoen euro voor de transfer van de Braziliaanse keeper Alisson Becker. Die stootte dan weer Gianluigi Buffon van de troon. De legendarische Italiaanse doelman ruilde in 2001 Parma voor Juventus voor ongeveer 53 miljoen.

.

Bron: Belga