Argentijnse Senaat stemt tegen legalisering abortus

Argentijnse Senaat stemt tegen legalisering abortus

In Argentinië heeft de Senaat woensdagnacht tegen de legalisering van abortus gestemd. De stemming betekent een harde klap voor de pro-abortusbeweging, waarvan tienduizenden aanhangers zelfs nog tijdens het zestien uur durende debat en de aansluitende stemming actie voerden voor het parlement in Buenos Aires. Tevergeefs dus. De mogelijkheid om legaal en kosteloos een zwangerschap af te kunnen breken tot en met de veertiende week, zorgt in Argentinië voor diepe verdeeldheid. Zelfs de Argentijnse paus Franciscus moeide zich in het debat en noemde abortus een “wreedheid” die hij vergeleek met nazistische praktijken. De katholieke kerk riep zijn aanhangers dan ook op om tegen het wetsvoorstel op straat te komen.

Het is niet duidelijk of de katholieke lobby de doorslag gegeven heeft, maar duidelijk is dat legale abortus er voorlopig niet komt in Argentinië. 38 senatoren stemden vanochtend tegen, slechts 31 waren voor. De Senaat gaat daarmee in tegen de Argentijnse Kamer, die in juni wel nog voor de legalisering van zwangerschapsonderbreking had gestemd. Een nieuw voorstel kan ten vroegste in de volgende parlementaire legislatuur worden ingediend.

In Argentinië is abortus nu alleen maar mogelijk wanneer de zwangerschap het gevolg is van een verkrachting of wanneer het leven van de moeder in gevaar is.

bron: Belga