Vermoedelijk veel meer doden na aardbeving op Lombok

De dodentol na de zware aardbeving op het Indonesische eiland Lombok ligt vermoedelijk een pak hoger dan de 131 doden die tot nog toe zijn geteld. De aanwezige militairen en de lokale civiele bescherming hebben het over meer dan 340 doden, al moeten die cijfers wel nog gecontroleerd worden. Het Indonesische rampenagentschap blijft voorlopig bij het officiële cijfer van 131. De tellingen van het leger en de lokale civiele bescherming, die het aantal doden tussen de 347 en 381 schatten, moeten nog geverifieerd worden, zegt een woordvoerder. Na een zware ramp is het niet abnormaal dat de geschatte dodentol van verschillende organisaties afwijkt, benadrukt hij. “We controleren of die cijfers juist zijn.”

Meer dan 1.500 mensen liggen zwaargewond in het ziekenhuis en meer dan 156.000 inwoners zijn weggevlucht. Reddingswerkers kammen de getroffen regio uit op zoek naar de vele vermisten. Ze vonden afgelopen nacht het lichaam van een vrouw onder het puin van een ingestorte moskee, waar op het moment van de aardbeving heel wat mensen bijeen waren voor het avondgebed. De autoriteiten vermoeden dat velen van hen nog onder het puin begraven liggen.

Het Indonesische eiland Lombok werd zondag getroffen door een aardbeving met een magnitude van 6,9. Een week eerder was er al een lichtere aardbeving op het populaire vakantie-eiland. Daarbij vielen 20 doden.

Bron: Belga