Presidentsverkiezingen Mali – Grondwettelijk Hof bevestigt: tweede ronde tussen president en uitdager

De huidige Malinese president Ibrahim Boubacar Keita, in Mali bekend als IBK, neemt het in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 12 augustus inderdaad op tegen oppositieleider Soumaïla Cissé. De oppositie had bezwaar ingediend tegen het resultaat van de verkiezingen, maar dat protest werd verworpen. In de eerste ronde op 29 juli won IBK met 41,7 procent van de stemmen, liet Manassa Danioko, voorzitter van het Grondwettelijk Hof, weten. Danioko las de definitieve resultaten live op tv voor. In de voorlopige resultaten, aangekondigd op 2 augustus, was sprake van 41,4 pct van de stemmen voor Keita.
Sindsdien ging Cissé tekeer tegen resultaten die “noch ernstig, noch geloofwaardig” zijn, omdat er volgens hem fraude gepleegd werd. Cissés score werd licht naar beneden aangepast: van 17,8 naar 17,78 pct.
Ook in 2013 namen de twee politici het tegen elkaar op. IBK haalde toen 77 pct van de stemmen.
De internationale gemeenschap verwacht van de volgende president dat hij de in 2015 getekende vredesakkoorden nieuw leven inblaast. Al die tijd werden amper stappen vooruit gezet om vrede te krijgen in het West-Afrikaanse land. Ondanks dat akkoord neemt het geweld in Mali, vooral in het centrum en het noorden, hand over hand toe.

Bron: Belga