Politieke onrust Congo – “Met keuze voor deze eenvoudige man heeft Kabila als burger grootse stap gezet”

Politieke onrust Congo -
Politieke onrust Congo - "Met keuze voor deze eenvoudige man heeft Kabila als burger grootse stap gezet"

“Het volk heeft vrede nodig”, aldus Kabila’s troonopvolger en oud-minister van Binnenlandse Zaken Emmanuel Ramazani Shadary woensdagavond, nadat hij zijn kandidatuur ging indienen bij de kiescommissie. “Na gesprekken heeft president Joseph Kabila mijn bescheiden persoon gekozen om het project van het Front Commun pour le Congo (FCC) te dragen, een project van het volk. Joseph Kabila, deze grote nationale, en zelfs internationale, persoonlijkheid heeft vandaag een grootse stap als burger gezet, want hij had beloofd dat de grondwet nageleefd zal worden, en dat heeft hij gedaan.” “Het volk heeft vrede nodig, het volk heeft heropbouw nodig, het heeft het sociale nodig, en dat is wat we gaan doen”, verklaarde Shadary verder nog. “We staan open voor iedereen.” Verdere details over het programma van de meerderheidspartijen verenigd onder de paraplu van het FCC, beloofde Shadary in de loop van de komende dagen.
De Congolese grondwet legt een maximum van twee termijnen als president op. Maandenlang bleef Kabila onduidelijk over zijn politieke toekomst. Nog maar enkele weken terug zei hij dat hij zich aan de grondwet zou houden, maar meer details gaf hij daarover niet. Net voor de deadline voor de presidentskandidaten is woensdag gebleken dat hij inderdaad geen kandidaat is voor een derde termijn.
Tegen de 57-jarige Shadary lopen EU-sancties, voor de rol die hij als minister van Binnenlandse Zaken speelde in de bloedige repressie van straatprotest.
In totaal zijn ruim 25 politici kandidaat om Kabila op te volgen. Zij moeten nu de beslissing van de kiescommissie afwachten, die op 24 augustus zal bekendmaken welke kandidaten aan de voorwaarden voldoen. Voor Jean-Pierre Bemba, in juni vrijgesproken in Den Haag, wordt het nog afwachten of zijn kandidatuur goedgekeurd wordt.

Bron: Belga