Parlementslid dat Trump steunt, beschuldigd van handel met voorkennis

Parlementslid dat Trump steunt
Parlementslid dat Trump steunt

Christopher Collins, voor de staat New York verkozen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en een van de eersten die Trump als kandidaat steunde, is vandaag in staat van beschuldiging gesteld voor handel met voorkennis voor een Australisch biotechnologisch bedrijf. Christopher Collins is directeur-grootaandeelhouder (16,8 pct van de aandelen) van het Australische biotechbedrijf Innate Immunotherapeutics. Hij verklapte in juni 2017 aan zijn zoon dat een cruciale klinische studie van het bedrijf voor een medicijn tegen multiple sclerose niet zo succesvol was als verwacht. Hij onthulde dit nieuws voor het nieuws officieel bekendgemaakt werd, zodat de zoon de verliezen kon beperken. De zoon van Collins en anderen die hij in vertrouwen had genomen, begonnen massaal aandelen te verkopen en vermeden – volgens de onderzoekers – een verlies van zowat 768.000 dollar.

De belofte van succes met de klinische studie had het aandeel doen stijgen tot 17,7 Australische dollar in januari 2017, maar na de officiële bekendmaking van het mislukken van de tests verschrompelde de waarde van het aandeel in juni 2017 tot amper 5 cent.

Christopher Collins wordt beschuldigd van het manipuleren van aandelenhandel en het afleggen van valse verklaringen. Zijn zoon en de vader van diens vriendin worden ook aangeklaagd.

“Chris Collins zal een energieke verdediging organiseren om zijn naam te zuiveren”, zeggen zijn advocaten in een verklaring.

Bron: Belga