Nooit zo weinig controles op vrachtwagens

Nooit zo weinig controles op vrachtwagens

De FOD Mobiliteit heeft nog nooit zo weinig controles op sociale fraude uitgevoerd als het voorbije jaar. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-senator Peter Van Rompuy heeft opgevraagd en waarover De Tijd en L’Echo berichten. Er vonden vorig jaar 21.189 controles op sociale fraude plaats, tegenover meer dan 24.000 het jaar voordien en 45.592 in 2008. Daardoor werden er in 2017 maar 172 inbreuken vastgesteld, 6 pv’s opgesteld en 166 boetes onmiddellijk geïnd.

De halvering van het aantal controles op tien jaar tijd, ligt vooral aan het geslonken personeelsbestand. “Er is een personeelsdaling van 20 procent geweest die voor een deel het lagere aantal controles kan verklaren”, zegt minister van Mobiliteit François Bellot (MR). “De overgebleven controleurs moeten ieder een groter gebied opvolgen, waardoor de verplaatsingen meer tijd vragen en minder tijd overblijft voor de controles.”

Volgens Bellot wordt daarnaast ook minder “statisch” gecontroleerd, waarbij controleurs uren op dezelfde plaats blijven staan en vrachtwagens afleiden, en worden er meer intercepties met dienstvoertuigen uitgevoerd, “waardoor elke controleur per controleduur minder vrachtwagens kan controleren.”

bron: Belga