Kwiatkowski haalt het voor de tweede dag op rij voor Teuns

Kwiatkowski haalt het voor de tweede dag op rij voor Teuns
Kwiatkowski haalt het voor de tweede dag op rij voor Teuns

Michal Kwiatkowski (Sky) heeft vandaag de vijfde etappe in de Ronde van Polen (WorldTour) op zijn naam geschreven. Na 152 kilometer tussen Wieliczka en Bielsko-Biala was Kwiatkowski op de hellende aankomststrook sneller dan Dylan Teuns (BMC) en de Italiaan Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo). Jan Bakelants (AG2R) werd tiende. Gisteren werden Kwiatkowski en Teuns ook al één en twee in Szczyrk. De Pool verstevigt zijn leidersplaats in de ronde van zijn land. De beginfase kende heel wat animo met tal van aanvalspogingen in Wieliczka. Uiteindelijk zou het 20 kilometer duren vooraleer de vroege vlucht de zegen kreeg van het peloton. Zhandos Bizhigitov (Astana), Mickaël Delage (Groupama-FDJ), Mathias Le Turnier (Cofidis), Jan Tratnik (CCC), Alexander Porsev (Gazprom), Kamil Zielinski (Poolse selectie) en onze landgenoot Jenthe Biermans (Katusha). De zeven kregen nooit meer dan 2:40 bonus van het peloton waar Team Sky, voor leider Kwiatkowski, het commando nam. De wedstrijd kabbelde voort, pas toen Mitchelton-Scott, voor Simon Yates, op 40 km van het eind op het voorplan trad, ging de snelheid de hoogte in en zakte de voorgift onder de minuut.

Vooraan ging het intussen te snel voor Biermans en Porsev op de laatste hindernis van de dag en wat later zouden ook Delage en Bizhigitov de rol vooraan moeten lossen. Met drie gingen ze de lokale rondes in, met een bonus van amper 25 seconden en finaal zouden ze op het eind van de eerste lokale ronde gegrepen worden door het peloton.

Er zou gesprint worden om de zege op de hellende finish en daarin toonde Kwiatkowski zich voor de tweede dag op rij de snelste, voor Teuns. De Duitse sprinter Ackermann, al goed voor twee zeges in deze Ronde van Polen, behaalde een knappe vierde plaats.

Kwiatkowski telt nu 12 seconden voorsprong op Teuns en 20 tellen op George Bennett. Morgen wacht de renners in Polen een korte, maar zware bergetappe. De rit van 129 kilometer tussen Zakopane en Bukowina Tatrzanska ligt bezaaid met heuvelachtig terrein. De aankomst is bergop. De Ronde van Polen eindigt vrijdag.

Bron: Belga