Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken woont herdenking mijnramp Marcinelle bij

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Enzo Moavero Milanesi is vanochtend naar Marcinelle bij Charleroi afgezakt, voor de jaarlijkse herdenking van de mijnramp in de schachten van Le Bois du Cazier. Op 8 augustus 1956 vielen daar 262 doden, onder wie 136 Italianen, die als gastarbeiders naar ons land waren gekomen. Het gaat om de zwaarste mijnramp in de vaderlandse geschiedenis. Ook Federaal minister van Mobiliteit François Bellot en zijn Waalse collega Carlo Di Antonio waren aanwezig.

De klokken in Marcinelle luidden 262 keer, als hulde aan de overleden slachtoffers. Daarbij werden de namen van de overleden mijnwerkers voorgelezen. Er werden ook bloemen neergelegd op het kerkhof van Marcinelle.

Dag op dag 62 jaar geleden raakte een wagentje met kolen vast in de lift, waarna er een zware brand uitbrak in de mijnschachten van Le Bois du Cazier. Amper zes kompels kwamen levend uit de mijn. Van de 262 doden waren er 95 Belgen, de rest waren overwegend Italianen. Het gaat om de zwaarste mijnramp in de Belgische geschiedenis, en een van de grootste uit de Europese mijnbouwgeschiedenis.

bron: Belga