Geert Bourgeois steekt handen uit de mouwen in innovatief tuinbouwbedrijf

Geert Bourgeois steekt handen uit de mouwen in innovatief tuinbouwbedrijf

Op uitnodiging van de Boerenbond heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois vandaag stage gelopen in een West-Vlaams glastuinbouwbedrijf. Hij deed zelf enkele klusjes, zoals tomaten sorteren, en zag dat dit bedrijf, dankzij het gebruik van moderne technieken, niet te lijden had onder het watertekort. “Dit innovatief tuinbouwbedrijf is een voorloper op veel vlakken”, besloot Geert Bourgeois. Vlaams parlementslid Bart Dochy was de eerste politicus die deze zomer op stage ging bij een landbouwbedrijf. Alexander De Croo, Koen Geens en Zuhal Demir van de federale regering en Vlaamse ministers Joke Schauvliege, Philippe Muyters en Jo Vandeurzen beloven ook nog aan het werk te gaan als stagiair in de landbouw. Georges Van Keerberghen, ondervoorzitter van de Boerenbond, legt uit waarom al deze politici een uitnodiging tot stage in de bus kregen. “Politici nemen dikwijls beslissingen over landbouwdossiers, maar ze kennen de sector niet altijd goed. De tijd dat politici allemaal een landbouwer in de familie hadden, bij wie ze achtergrondinformatie kregen, die is voorbij, dus daarom vonden we het belangrijk dat politici de dagelijkse praktijk komen voelen, ontdekken, bekijken.”

Vlaams minister-president Bourgeois arriveerde om 9 uur op het tuinbouwbedrijf Vandevelde in Zedelgem bij Brugge. “Ik had aan de Boerenbond gezegd dat ik een innovatief bedrijf wou leren kennen. Het is boeiend om de evolutie te zien van land- en tuinbouwer naar ondernemerschap.” Iets over 14 uur verliet Bourgeois het bedrijf.

Voor de landbouwers die politici over de vloer krijgen, is dit ook de gelegenheid om hun besognes rechtstreeks aan de politiek kenbaar te maken. Voor tomatenkweker Henk Vandevelde is dat de energieprijs en het vergunningenbeleid van de Vlaamse regering. Hét onderwerp deze zomer, de droogte, kwam natuurlijk ook aan bod. De Boerenbond zet syndicale druk op de Vlaamse regering om die als ramp te laten erkennen. Geert Bourgeois antwoordt afwachtend: “Als het KMI dit erkent als een uitzonderlijke droogteperiode en afhankelijk van het totale schadebedrag dat ingebracht wordt, dan kan inderdaad de droogte als een ramp erkend worden, maar belangrijker lijkt me om het droogteprobleem, dat in mijn ogen gaat terugkeren, op te vangen. Dit vooruitziend bedrijf doet dit. Hier is een zeer groot waterreservoir en ondanks de grote droogte en het enorme waterverbruik hier, heeft dit bedrijf toch geen watertekort gehad. Hier wordt niet zomaar volop gesproeid.”

Tomatenkweker Vandevelde legt uit: “Al het water dat we te veel geven, vangen we opnieuw op in kelders. ’s Nachts wordt dat water ontsmet, zodat het opnieuw gebruikt kan worden.” Minister-president Bourgeois ziet hierin een deel van de oplossing voor watertekort bij droogte. “We moeten zuiniger omgaan met water. We moeten werk maken van grotere opvang van water. Op heel veel terreinen gaan we actie moeten ondernemen om dit structureel aan te pakken.”

bron: Belga