EK atletiek – “Aan de top is het makkelijker om te falen”

EK atletiek - "Aan de top is het makkelijker om te falen"

Donderdag is het de beurt aan Nafi Thiam op het EK atletiek in Berlijn. Na haar olympisch goud en wereldtitel op de zevenkamp wil de Wereldatlete van het Jaar ook op het EK voor het eerst op het hoogste schavotje staan. “Mijn doel is hier opnieuw: zo moeilijk mogelijk te kloppen zijn. Maar op de zevenkamp spelen er zoveel factoren mee”, verklaarde de 23-jarige Thiam. “Ik voel me goed en heb geen pijntjes. We zullen donderdag en vrijdag wel zien hoe het gaat.”
De pupil van Roger Lespagnard krijgt in Berlijn mogelijk opnieuw het Europees record van 7.032 punten (Carolina Klüft in 2007) in het vizier. Vorig jaar in Götzis schreef ze geschiedenis door met 7.013 punten de vierde atlete ooit te worden die de kaap van 7.000 punten rondde. Thiam heeft in Berlijn echter geen puntenaantal in gedachten. “Ik weet niet hoeveel punten nodig zullen zijn voor het goud. Wat ik wel weet, is dat ik niet naar mijn concurrentes maar enkel naar mezelf kijk. Ik zal wel zien wat mogelijk is gezien de omstandigheden.”
In de tienkamp bij de mannen staakte topfavoriet en wereldkampioen Kevin Mayer dinsdag de strijd na drie nulsprongen in het verspringen. “Zoiets kan iedereen – ook mij – overkomen. Sport kan wreed zijn.”
Eind mei zegevierde Thiam voor het tweede jaar op rij op de prestigieuze meeting in Götzis. Ze behaalde op die plek al haar persoonlijke records. “Dat is niet het gevolg van meer druk op de grote kampioenschappen. Hier in Berlijn is het tijdschema bijvoorbeeld niet ideaal, we beginnen al vroeg. In Götzis is het tijdschema op maat van de meerkampers gesneden.”
In Götzis probeerde Thiam een nieuwe, langere aanloop bij het speerwerpen. In Berlijn kiest ze echter opnieuw voor een korte aanloop. “Ik beoog nu een zo hoog mogelijke score. Techniek veranderen, neemt tijd in beslag. Na het EK zal ik er in ieder geval verder aan werken.”
Na haar wereldtitel vorig jaar in Londen gaf Thiam toe dat het moeilijker was om van het toernooi te genieten met haar status van topfavoriete en de druk die daarmee gepaard gaat. “Stress hoort er nu eenmaal bij. Maar dat maakt het wel hard om aan de top te presteren. Eens je op dat niveau bent, is het makkelijker om te falen”, besloot Thiam.

bron: Belga