Vrijdag einde van waarschuwingsfase van ozon- en hitteplan

door
Belga
Leestijd 1 min.

De waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan wordt vrijdag 10 augustus beëindigd. Dat maakt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) vandaag bekend. De waarschuwingsfase werd op 20 juli - voor de tweede keer deze zomer - geactiveerd, omdat de voorspelde temperaturen gedurende vijf dagen boven de vastgelegde drempels zouden uitkomen. Ook van vrijdag 29 juni tot en met maandag 9 juli gold de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan.

"Het KMI verwacht dat de volgende vijf dagen de som van het verschil tussen de maximum voorspelde temperatuur en 25 graden Celsius in Ukkel lager zal zijn dan 17 graden Celsius (waarbij enkel de positieve verschillen in rekening gebracht worden). Vrijdag 10 augustus wordt in Ukkel 21 graden als maximumtemperatuur voorspeld. Daarmee is voldaan aan de voorwaarden voor het afblazen de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan", aldus IRCEL.

Met het verdwijnen van de hoge temperaturen evolueren de ozonconcentraties vanaf 8 augustus naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

bron: Belga