UGent-onderzoekster ontwikkelt voorspellingsmodel voor deelnemers Dodentocht

Een doctoraatsstudente van de UGent heeft op basis van deelnemersstatistieken van de voorbije edities van de Dodentocht een statistisch model ontwikkeld dat voorspelt of en waar of wanneer iemand zal opgeven tijdens de uithoudingstocht, op basis van leeftijd, geslacht en startsnelheid. Een artikel over de technologie is gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine Eos. De 49ste Dodentocht vindt vrijdag en zaterdag plaats met opnieuw Bornem als start- en aankomstplaats. Gemiddeld 60 procent van de zowat 13.000 deelnemers haalt de eindmeet, de rest geeft er ergens onderweg de brui aan. Bio-ingenieur Steffie Van Nieuland (UGent) ging aan de slag met de trackingdata – deelnemers dragen steevast een zendertje zodat sympathisanten hen online kunnen volgen – van zes opeenvolgende edities om een soort “gemiddelde Dodentocht” te simuleren.
Het model van Van Nieuland zou een internationale primeur zijn op het vlak van dit soort massa-evenementen. Uit de onderzoeksdata kwam ook naar voren dat het weer weinig verandert aan het slaagpercentage en dat oudere deelnemers het vaker halen dan jongere. Die laatsten starten vaak te voortvarend. Een relatief hoge startsnelheid is nochtans ook een factor die het slaagpercentage verhoogt.
Van Nieuland hielp de organisatoren ook al om de startprocedure dit jaar aan te passen. Voor het eerst zal het deelnemersveld in twee worden gedeeld en vanop twee plaatsen van start gaan, om de drukte beter te spreiden. Na drie kilometer komen ze weer samen.

bron: Belga