Rijsel en Madrid zijn kandidaat-organisator voor eventuele nieuwe formule in 2019

Rijsel en Madrid zijn kandidaat-organisator voor eventuele nieuwe formule in 2019
Rijsel en Madrid zijn kandidaat-organisator voor eventuele nieuwe formule in 2019

Rijsel en Madrid hebben zich kandidaat gesteld voor de organisatie van de mogelijk nieuwe Davis Cup-formule in 2019. Op 16 augustus wordt in Orlando door de Algemene Vergadering van de Internationale Tennisfederatie (ITF) gestemd of de Davis Cup effectief in een nieuw kleedje gestoken zal worden. Rijsel organiseerde vorig jaar al de finale van de Davis Cup, tussen Frankrijk en België. “De edities van zowel 2019 als 2020 zullen in Europa doorgaan”, maakte ITF-voorzitter David Haggerty vandaag bekend in een interview aan AFP. Haggerty toonde zich “zelfzeker” de nieuwe formule doorheen de Algemene Vergadering te krijgen. “Het nieuwe format sluit aan bij het voorstel van de ATP-spelersraad in september 2016”, aldus de Amerikaan. Ook de grandslamtoernooien Roland Garros, Wimbledon en US Open steunen het voorstel. De Australian Open sprak nog niet openlijk haar steun uit.

Om meer topspelers warm te maken voor de Davis Cup werd de voorbije maanden hevig gesleuteld aan een nieuwe formule. De ITF wil de finale fase van het toernooi in één week in november proppen in plaats van de vier verlengde weekends doorheen het hele jaar die het nu inneemt. Die eindronde moet ook doorgaan in één enkele stad. Het prijzengeld wordt eveneens fors opgetrokken. In samenwerking met de investeringsgroep van Spaans voetballer Gerard Piqué, Kosmos, belooft de ITF een prijzenpot van twintig miljoen dollar (17,2 miljoen euro) voor de deelnemende spelers.

De ATP van zijn kant wil haar World Team Cup, een Wereldbekertoernooi, nieuw leven inblazen. De volgende editie van het toernooi dat vergelijkbaar is met de Davis Cup zal in januari 2020 plaatsvinden.

Bron: Belga