Peeters waarschuwt voor springplatformen met hoogtewerkers op festivals

Peeters waarschuwt voor springplatformen met hoogtewerkers op festivals

De springplatformen waarbij je van een hoogtewerker op een reusachtig luchtkussen kunt landen, die je deze zomer op heel wat festivals ziet, zijn niet veilig. Dat zegt minister van Consumentenzaken Kris Peeters op basis van onderzoek van de FOD Economie. De CD&V-vicepremier laat alle gemeenten nu aanschrijven, zodat zij kunnen ingrijpen waar nodig. Op heel wat festivals in ons land staan deze zomer reusachtige springplatformen, vaak met een hoogtewerker. Daar kan je dan van af springen, om op een reusachtig luchtkussen te landen. Maar de platformen met hoogtewerkers zijn helemaal niet veilig, stelt de FOD Economie vast. Hoogtewerkers zijn niet stabiel genoeg om van af te springen en kunnen zich verplaatsen of zelfs omkantelen.

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters laat alle gemeenten nu aanschrijven. Zij moeten een oogje in het zeil houden bij de activiteiten, en indien nodig ingrijpen. “Hoogtewerkers zijn ontworpen om op een hoogte te kunnen werken, maar ze zijn niet bedoeld om af te springen. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden voor de persoon die springt en de omstaanders”, zegt Peeters. “Als er een veilig springplatform wordt voorzien, is er natuurlijk geen probleem.”

Als alternatief kunnen springplatformen ook met een stelling werken, merkt Peeters op. De stelling moet dan wel aangepast worden aan de activiteit, en dus goed verankerd worden, klinkt het.

bron: Belga