Opletten geblazen met gekopieerde foto's op schoolwebsites

door
Belga
Leestijd 2 min.

Wie foto's op een website kopieert en die op een andere website plaatst, moet daarvoor toestemming hebben van de fotograaf, ook als de fotograaf de eerste website al uitdrukkelijke toestemming heeft gegeven. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie vandaag in een arrest. De zaak draaide rond een school in Duitsland, die een fotopresentatie van een leerling waarin een afbeelding van een reiswebsite zat, op de schoolwebsite had gezet. Een Duitse fotograaf had een reiswebsite de toestemming gegeven om een van zijn foto's te gebruiken. Een leerling van een middelbare school in de deelstaat Noordrijn-Westfalen had die foto gedownload en gebruikt in een presentatie voor een van zijn vakken. De school publiceerde die presentatie op haar website.

Van daar ging de bal aan het rollen: de fotograaf trok naar de rechtbank wegens schending van zijn auteursrecht. Hij had enkel de reiswebsite toestemming gegeven, klonk het, en niet de school.

Het Duitse gerecht trok daarop naar het Europees Hof van Justitie. Dat oordeelt nu dat de schoolwebsite inderdaad opnieuw de uitdrukkelijke toestemming van de fotograaf nodig had. Door de foto op een andere website te plaatsen, maakt de school de foto beschikbaar voor een "ander publiek", klinkt het, terwijl de fotograaf enkel de toestemming heeft gegeven met het oog op het publiek van de reiswebsite.

Voor hyperlinks - die opnieuw naar de initiële website leiden - geldt een andere redenering. Die "dragen alleen maar bij aan de vlotte functionering van het internet", oordeelt het Hof.

bron: Belga