Kwiatkowski snoept Teuns nieuwe zege in Szczyrk af

Kwiatkowski snoept Teuns nieuwe zege in Szczyrk af
Kwiatkowski snoept Teuns nieuwe zege in Szczyrk af

Michal Kwiatkowski (Team Sky) heeft de vierde rit in de Ronde van Polen (WorldTour) gewonnen. De Pool haalde het na 179 kilometer van Jaworzno naar Szcyrk met drie seconden voor onze landgenoot Dylan Teuns (BMC), die op diezelfde aankomst vorig jaar wist te winnen; en George Bennett (Team LottoNL-Jumbo). Hij is meteen ook de nieuwe leider. In de vierde etappe, over een heuvelachtig parcours en met finish op een ‘kleine muur’, besloten al vroeg in de wedstrijd drie renners weg te springen uit het peloton: Jan Tratnik (CCC), Marek Rutkiewicz (Wibatech) en onze landgenoot Bert Van Lerberghe (Cofidis). Van Lerberghe zou het evenwel niet lang uitzingen vooraan, op de eerste gecategoriseerde helling, moest hij zijn metgezellen laten rijden en waaide hij terug in het peloton dat de vluchters nooit meer dan 6:20 bonus gunde.

De finish, op de beruchte Muur van Szcyrk, 1 km aan 11 procent gemiddeld, met uitschieters tot 17 procent, was immers voer voor enkele punchers en dus controleerde het peloton, met Sky en BMC, het pak. Het was Tratnik die het vooraan het langst zou uitzingen en nog het gezelschap zou krijgen van Georg Preidler (Groupama-FDJ), Ivan Rovny (Gazprom), Patrick Konrad (BORA-hansgrohe) en Jorge Arcas (Movistar).

Maar ook hun poging zou stranden, op 11,5 km van het eind, waarna een sterk uitgedund peloton richting finish reed. Op die slothelling was het Richard Carapaz, vierde in de eindstand van de jongste Giro, die al vroeg op de trappers ging staan. Te vroeg, want hij viel stil en zou overvleugeld worden door de favorieten waarna Teuns in de laatste 250 meter toesloeg. Even leek de BMC-Belg het te gaan halen, maar Kwiatkowski remonteerde hem alsnog en boekte zo een dubbelslag. Hij telt nu acht seconden voorsprong op Dylan Teuns in het klassement en tien tellen op Bennett.

De Ronde van Polen eindigt vrijdag.

Bron: Belga