Israëlische minister verheugd over moord op Syrische wetenschapper

Israëlische minister verheugd over moord op Syrische wetenschapper
Israëlische minister verheugd over moord op Syrische wetenschapper

De Israëlische minister bevoegd voor de inlichtingendiensten, Isräel Katz, heeft zich vandaag verheugd over de dood van een Syrische wetenschapper die betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van chemische wapens. Katz weigerde echter te reageren op berichten over betrokkenheid van Israël bij die moord. Generaal Aziz Asbar leidde een aan het Syrische regime gelieerd onderzoekscentrum en zou een van de belangrijkste Syrische rakettechnici geweest zijn. Zaterdag werden hij en zijn chauffeur gedood bij een aanslag op zijn auto, aldus het in Groot-Brittannië gebaseerde Observatorium voor de Mensenrechten.

Nog volgens het Observatorium werd het door de man geleide onderzoekscentrum in de provincie Hama vorige maand en in september 2017 al onder vuur genomen door Israël. Dat centrum wordt er door de Verenigde Staten van beschuldigd saringas te ontwikkelen en chemische wapens te fabriceren. Het Syrische regime ontkent dat. Haaretz berichtte vandaag dat een Syrische rebellengroep de aanslag op Asbar heeft opgeëist.

De New York Times citeerde gisteren een “hoge verantwoordelijke bij een inlichtingendienst in het Midden-Oosten” die bevestigde dat de Israëlische geheime dienst Mossad achter de moord op Asbar zit. “We geven geen commentaar op zulke beweringen, en ik ga er nu geen commentaar op geven”, aldus Katz op de Israëlische militaire radio. “Als de details over de activiteiten van deze man kloppen, en als hij achter de ontwikkeling zat van chemische wapens en langeafstandsraketten die Israël zouden kunnen bereiken, dan ben ik verheugd dat hij niet meer onder ons is.”

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman ontkende ook de betrokkenheid van zijn land. “Ze proberen ons elke keer te beschuldigen, maar daarom nemen we dat niet meer ernstig.”

Bron: Belga