IOM: Bijna half miljoen mensen keren uit Iran terug naar huis

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bijna een half miljoen mensen zijn volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dit jaar vanuit buurland Iran naar Afghanistan teruggekeerd. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van de IOM. Sinds begin augustus zijn al 442.000 Afghanen uit Iran onderweg naar Afghanistan of al teruggekeerd - bijna zoveel als in heel het vorige jaar, toen 466.000 mensen de weg naar huis vonden. De cijfers hebben alleen betrekking op Afghanen die niet officieel door het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR zijn geregistreerd als vluchteling in Iran, maar gaan over mensen die in Iran wonen en werken zonder een geldige verblijfsvergunning. Volgens de Iraanse regering zijn er ongeveer een miljoen geregistreerde Afghaanse vluchtelingen in het land, met naar schatting anderhalf tot twee miljoen illegale immigranten uit Afghanistan.

Volgens de IOM heeft vooral de economische crisis in Iran daarmee te maken. De Iraanse rial heeft sinds het begin van het jaar bijna twee derde van zijn waarde ten opzichte van de dollar verloren en ongeveer een vijfde ten opzichte van de Afghani. Afghanen zijn in Iran voornamelijk werkzaam in de schaduweconomie en de vraag naar dit soort banen is drastisch gedaald.

Afghanistan zelf lijdt onder hoge werkloosheid, een zwakke economische ontwikkeling en heeft een groot aantal ontheemden vanwege de slechte veiligheidssituatie.

Bron: Belga