“Inkomsten van gelobby voor pro-Russische partij belandden in Cyprus”

Inkomsten van gelobby voor pro-Russische partij belandden in Cyprus
Inkomsten van gelobby voor pro-Russische partij belandden in Cyprus

Trumps voormalige campagnemanager Paul Manafort gebruikte brievenbusbedrijven op Cyprus om de miljoenen dollars die hij verdiende met lobbywerk voor een pro-Russische Oekraïense partij te verbergen. Dat heeft Manaforts vroegere rechterhand Rick Gates, een sleutelgetuige in de zaak tegen Manafort, vandaag gezegd in een federale rechtbank. Volgens Gates verborg Manafort de betalingen voor zijn eigen boekhouders om te vermijden dat hij er in de Verenigde Staten belastingen op zou moeten betalen. Ook gisteren getuigde Gates. Toen zei hij onder meer dat hij geld verduisterde van Manaforts consultingbedrijfje.

Volgens Gates kreeg Manafort sinds 2010 elk jaar 4 miljoen dollar van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. In 2010 werd Janoekovitsj verkozen tot president, maar het is onduidelijk hoe lang Manafort geld van hem kreeg. Janoekovitsj werd verkozen als een pro-Europese kandidaat die tegelijk ook ijverde voor goede banden met Rusland. Uiteindelijk kwam hij onder de invloed van Moskou terecht en werd hij, mede daardoor, begin 2014 van de macht verdreven.

In februari gaf Gates toe dat hij zich schuldig gemaakt heeft aan samenzwering en het maken van valse verklaringen. Die toegeving deed Gates in een akkoord dat hij bereikte met speciaal aanklager Robert Mueller over een mogelijke strafvermindering.

Manafort moet zich in de rechtbank in Alexandria, Virginia, verantwoorden voor 18 aanklachten van belastingontwijking en bankfraude. De aanklachten zijn het resultaat van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, die het onderzoek voert naar Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van 2016, maar houden evenwel geen verband met de Trump-campagne, die Manafort twee maanden lang leidde. De afgelopen maanden minimaliseerde Trump regelmatig de rol die Manafort in zijn campagne speelde.

Manaforts verdediging beschuldigde Gates er bij de start van het proces van de zogezegde fraude ogezet te hebben om zijn eigen misdaden te verbergen. Vermoed wordt dat zij later vandaag hun verhoor van Gates zullen beginnen.

Bron: Belga