Facebook meest gebruikte socialemediakanaal bij Vlaamse politiezones

Facebook meest gebruikte socialemediakanaal bij Vlaamse politiezones

Sinds dit jaar is Facebook bij de Vlaamse politiezones het meest gebruikte socialemediakanaal. Facebook springt zo over microblogsite Twitter, dat jaren het meest gebruikte platform was bij de Vlaamse politiezones. Dat blijkt uit een onderzoek van Socialemediaburo.be. De zones gebruiken sociale media vooral nog als een zendkanaal, maar de interactiviteit op Facebook zit wel in de lift. Socialemediaburo.be voerde in de periode april-juni 2018 een kwantitatief onderzoek, waarin de statistieken van alle Twitter-, Facebook- en Instagram-accounts van alle politiezones werden geanalyseerd. Voor Twitter gaat het om statistieken gebaseerd op berichten uit april, mei en juni 2018. Voor Facebook en Instagram zijn de statistieken gebaseerd op april en mei 2018.

Tachtig procent van de Vlaamse politiezones heeft een account op Facebook en 77 procent gebruikt dat ook effectief. “Vorig jaar lag dit cijfer een stuk lager”, klinkt het vandaag in een rapport. In 2017 had zo 64 procent van de politiezones een Facebook-account en was 46 procent daar ook op actief.

Van de politiezones heeft 68 procent een account op Twitter, terwijl 59 procent er ook effect gebruik van maakt. Die cijfers zijn dezelfde als in 2017. Bij steden en gemeenten doet Instagram het al goed, maar de politiezones ontdekken het fotokanaal nog maar. Vooralsnog heeft 10 procent een account en gebruikt 8 procent van de zones dat ook.

Socialemediaburo.be concludeert dat politiezones een strategie hebben wanneer ze ervoor kiezen om sociale media in te zetten. Wel gebruiken ze sociale media vooral nog als een “zendkanaal om content naar hun gebruikers te pushen”, klinkt het.

Zo gaat 29 procent van de Vlaamse politiezones op Twitter in interactie met andere accounts. In 2017 was dat nog 38 procent en in 2016 nog 47 procent. Een daling die volgens het onderzoek te wijten kan zijn aan de verschuiving naar Facebook. Op dat platform gaat de interactiviteit wel omhoog, van 26 procent vorig jaar naar 37 procent in 2018.

De Vlaamse politiezones zijn wel actiever op Facebook dan in 2017. Over de maanden april en mei stuurden ze gemiddeld 22 berichten. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover dezelfde maanden vorig jaar, toen dat gemiddeld 10 berichten waren.

bron: Belga