EK atletiek - "Blij iets terug te doen voor land dat me kansen gaf"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bashir Abdi heeft België dinsdag een zilveren medaille geschonken op de 10.000m tijdens het EK atletiek in Berlijn. "Het is altijd een droom geweest om iets terug te kunnen doen voor het land dat me kansen gegeven heeft", verklaarde de dolgelukkige Abdi. "Ik ben blij dat ik die medaille te pakken heb, maar ik ben ook teleurgesteld omdat ik zo dicht bij goud was", stelde de 29-jarige Abdi, die in de laatste meters de Fransman Morhad Amdouni zag voorbijsnellen. "Na een vierde plaats op het EK in Helsinki (2012) en een vijfde plaats op het EK in Zürich (2014) heb ik dan toch die medaille beet."

"Ik heb heel tactisch gelopen", vervolgde Abdi. "Uit ervaring weet ik dat het doorgaans aankomt op de twee laatste rondes. Ik heb hard getraind op snelheid, en dat zag je hier. Maar misschien had ik nog vroeger moeten aanvallen."

In Berlijn zet Abdi een punt achter zijn carrière op de piste. "Maar misschien moet ik daar toch nog eens over nadenken", lachte hij. "Ach, er wacht me ook nog een mooie toekomst op de marathon."

"Het is altijd een droom geweest om iets terug te kunnen doen voor het land dat me kansen gegeven heeft. Ik weet niet wat er van me terechtgekomen zou zijn zonder België. Hopelijk kan ik jongens met eenzelfde achtergrond als ik inspireren", aldus de in Somalië geboren atleet van Racing Club Gent, die in 2002 in België terechtkwam.

Abdi weet nog niet of hij zaterdag zal deelnemen aan de 5.000m. "Ik zal zien hoe mijn lichaam reageert op deze inspanning, het was toch erg warm. Morgen hak ik de knoop door", besloot Abdi.

bron: Belga