“Duidelijk wél nood aan luchthaven in Antwerpen”

Duidelijk wél nood aan luchthaven in Antwerpen

Antwerps Open Vld-kopstuk Philippe De Backer wil niet weten van een sluiting van de Antwerpse luchthaven. Sp.a en Groen pleiten ervoor die te sluiten, nadat luchtvaartmaatschappij VLM gisteren had laten weten fors te snijden in de vluchten van en naar Antwerpen. De Backer vindt dat Antwerpen wel degelijk nood heeft aan een eigen luchthaven, zij het dan voor zakenvluchten. VLM Airlines had gisteren aangekondigd dat het bijna alle lijnvluchten vanuit Antwerpen schrapt, op de vluchten naar Londen en Zürich na. De luchtvaartmaatschappij zet in Antwerpen vooral in op zakenmensen, maar wil nu omschakelen naar chartervluchten voor toerisme.

Sp.a en Groen pleiten ervoor de luchthaven te sluiten. De stad heeft absoluut geen nood aan een toerismeluchthaven en bovendien wordt de luchthaven al jaren kunstmatig in stand gehouden door de subsidies van de Vlaamse regering, klinkt het.

Staatssecretaris Philippe De Backer, die de Antwerpse Open Vld-lijst trekt, spreekt dat tegen. Er is “duidelijk wél nood aan een Antwerpse luchthaven”, zegt hij. “We profileren ons als wereldstad, dan moeten we dat ook waarmaken.”

Maar de liberalen pleiten dan wel voor een zakenluchthaven. “De luchthaven van Deurne moet Antwerpen snel bereikbaar maken voor zakenlui. Dat is van groot belang voor onder andere de haven en de diamantsector”, zegt De Backer.

Om de luchthaven rendabel te houden, denkt De Backer aan samenwerkingen met bijvoorbeeld de hogesnelheidstreinen van Thalys. “We vergeten dat we hier een belangrijke stop hebben. In principe is het station hier dichterbij de luchthaven dan alle andere stations, die kaart moeten we uitspelen.”

De Backer benadrukt tot slot dat de overlast voor de buurt “zo veel mogelijk” binnen de perken moet blijven, en pleit daarom voor “structureel overleg met de buurt”. De Antwerpse luchthaven ligt op enkele kilometers van het dichtbevolkte Antwerpse stadscentrum.

bron: Belga