Volgens wetenschappers schaadt liegen je gezondheid

Foto Unsplash

Een leugentje om bestwil, we doen het allemaal wel eens. Maar blijkbaar is het niet zo onschuldig als gedacht. Onderzoek wijst uit dat het slecht is voor je fysieke gezondheid om te liegen. 

Anita Keller, professor psychologie aan de Notre dame Universiteit in Indiana, vergeleek de gezondheid van 110 testpersonen. De volwassenen werden over een periode van 10 weken opgesplitst in twee groepen. Terwijl de ene groep duidelijke instructies kreeg dat ze niet mochten liegen, kreeg de andere groep niks opgelegd.

Minder gezondheidsklachten Wat bleek? Beide groepen waren geneigd minder te liegen. Maar het deel van de mensen die instructies hadden gekregen om de waarheid te vertellen, hadden meer gezondheidsvoordelen. “Deelnemers die drie kleine leugens minder per week vertelden, hadden ook minder last van mentale en fysieke klachten, vertelt Keller aan de krant U.S News.com.

Oorzaak 

Volgens Keller zouden er twee oorzaken zijn waarom liegen zo slecht is voor de gezondheid. Het onderhouden van al die leugens kost veel tijd en inspanning waardoor de leugenaar zijn of haar gezondheid sneller achteruit gaat. Wie regelmatig liegt, zou ook minder sociale contacten hebben en dus meer kampen met mentale problemen.