Trump geeft toe dat zijn zoon bij de Russen informatie over Clinton zocht

Trump geeft toe dat zijn zoon bij de Russen informatie over Clinton zocht
Trump geeft toe dat zijn zoon bij de Russen informatie over Clinton zocht

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een tweet toegegeven dat zijn zoon Donald Trump Junior tijdens een ontmoeting met een Russische advocate in Trump Tower in 2016 op zoek was naar informatie over Hillary Clinton. Hij noemt die praktijk in een tweet “volledig legaal”. “Het Fake News bericht, een totale leugen, dat ik bezorgd ben over de ontmoeting die mijn geweldige zoon Donald had in Trump Tower. Dit was een ontmoeting om informatie te verkrijgen over een tegenstander, totaal legaal en iets dat heel de tijd wordt gedaan binnen de politiek – en het heeft tot niets geleid. Ik wist er niets over!”, aldus Trump op Twitter. Het is de eerste keer dat de president met zo’n duidelijke verwoordingen naar de ontmoeting verwijst.

Trump Junior had op 9 juni 2016, in het midden van de verkiezingscampagne, een ontmoeting gehad met Natalia Veselnitskaja, die hem compromitterende informatie had beloofd over Trumps Democratische tegenstander Hillary Clinton. Ook de schoonzoon van Trump, Jared Kushner, en zijn voormalige campagnedirecteur Paul Manafort – tegen wie vandaag een proces loopt voor fiscale fraude – waren op die ontmoeting aanwezig. De krant New York Times kwam met het nieuws naar buiten, waarna Donald Junior een hele reeks e-mails tweette, waaruit duidelijk bleek dat het Russisch contact “dirt” over Clinton zou voorzien. Hij verklaarde dat de ontmoeting over adoptie zou zijn gegaan.

Veselnitskaja ontkende in eerste instantie dat ze banden heeft met het Kremlin, maar in april verklaarde ze tijdens een interview met NBC News dat ze een informant is, en actief communiceert met de Russische gerechtelijke autoriteiten.

Eind juli nog verklaarde de voormalige advocaat van Trump, Michael Cohen, dat president Trump de ontmoeting goedkeurde. Trump ontkende dat in een tweet.

Bron: Belga