Nieuwe versoepeling van maatregelen tegen ziekte van Newcastle

Nieuwe versoepeling van maatregelen tegen ziekte van Newcastle

De afgelopen dagen versoepelde het federaal voedselagentschap (FAVV) verschillende maatregelen tegen de ziekte van Newcastle. De zones Haaltert en Ninove (Oost-Vlaanderen), Zoutleeuw (Vlaams-Brabant) en Hélécine (Waals-Brabant) werden de voorbije dagen aangepast: rond Ninove, Zoutleeuw en Hélécine gaat het om de omgeving van 500 meter rond de besmettingshaard, in Haaltert gaat het om de zone van 10 km. Ook maatregelen in de zones Zulte (Oost-Vlaanderen) en Waregem (West-Vlaanderen) kunnen later deze week aangepast worden, als er geen nieuwe uitbraken meer worden vastgesteld. Professionele pluimveehandelaars mogen dan, onder strikte bijkomende voorwaarden, opnieuw deelnemen aan markten en verkopen aan hobbyhouders.

Sinds eind april heeft het FAVV al twintig besmettingen met de ziekte van Newcastle vastgesteld: 17 bij hobbyhouders en drie op commerciële pluimveehouderijen. In de afgelopen weken konden de maatregelen rond zeven besmettingen bij hobbyhouders al volledig opgeheven worden, en werden ook reeds zones rond uitbraken op professionele bedrijven aangepast.De maatregelen in de zones rond andere besmettingen worden voorlopig niet aangepast. Ook de algemene maatregelen voor alle pluimveehouders in België blijven voorlopig ongewijzigd. Het gaat om een verbod op verzamelingen met pluimvee en een verbod op verhandelen van dergelijke hobbyvogels door particulieren.

Het virus van de ziekte van Newcastle is zeer besmettelijk en kan alle soorten pluimvee en vogels besmetten. Bij besmetting met een erg agressieve stam treden zenuwsymptomen (waaronder een stijve nek) en massale sterfte op. De mens is niet gevoelig aan de ziekte en het eten van vlees of eieren houdt geen gevaar in.

bron: Belga