Hodeg slaat dubbelslag in derde etappe

door
Belga
Leestijd 2 min.

Alvaro Hodeg (Quick-Step Floors) heeft de derde etappe in de Ronde van Polen (WorldTour) op zijn palmares gebracht. De Colombiaan toonde zich na 140 km van Chorzow naar Zabrze in de sprint sneller dan de Brit Daniel McLay (EF Education First) en de Duitser Andre Greipel (Lotto Soudal). Jürgen Roelandts (BMC) werd de eerste Belg op de negende plaats. Hodeg neemt ook de leiding in het algemeen klassement over van Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe). Het startschot van deze derde etappe werd gegeven in het Slaski Stadion in Chorzow om 16 uur. Jarlinson Pantano was daar niet meer bij. De Colombiaan van Trek-Segafredo was ziek en kon zijn tocht niet voorzetten in deze rit die op papier voor de sprinters was.

De obligate vroege vlucht van de dag werd al snel gevormd. Na acht kilometer slaagde een groepje van drie erin om weg te rijden uit het peloton: Mathias Le Turnier (Cofidis), Michal Paluta (CCC) en Alexander Foliforov (Gazprom). Jenthe Biermans (Katusha) zette wat later een tegenaanval op poten en slaagde er in om na zo'n 40 km de aansluiting te maken bij het trio.

Dit kwartet kreeg uiteindelijk nooit echt veel voorsprong van het peloton, maximaal 4:20 en toen BORA-hansgrohe, voor leider en tweevoudig ritwinnaar Pascal Ackermann, het tempo de hoogte injoeg slonk hun bonus snel.

Bij het ingaan van de eerste van vier lokale rondes, telkens 6,2 km, telden ze nog slechts 1 minuut voorsprong, onvoldoende om een derde massasprint te voorkomen. Op 10 km van het eind strandde de vlucht. De sprintersploegen, Quick Step Floors, LottoNL-Jumbo, BORA-hansgrohe zetten hun mannetjes aan het werk. En hoewel de trein van Quick-Step in de laatste kilometer ontspoorde, wist leadout Morkov zijn poulain Hodeg toch naar voren te loodsen. De Colombiaan pakte na twee tweede plaatsen dan toch de ritzege.

Ackermann raakte ingesloten en kwam niet verder dan de twaalfde plaats. Hij verliest ook zijn leiderstrui en staat nu tweede op twee seconden. Het is voor de 21-jarige sprinter van Quick-Step zijn derde overwinning van het jaar na ritwinst in de Ronde van Catalonië (WorldTour) en Handzame Classic (1.BC).

Bron: Belga