Colombiaanse regering wijst beschuldigingen van Maduro af

Colombiaanse regering wijst beschuldigingen van Maduro af

Colombiaans president Juan Manuel Santos heeft niets te maken met de aanslag zaterdagavond op zijn Venezolaanse ambtsgenoot Nicolás Maduro. Dat zei een hooggeplaatste bron dicht bij Santos, die anoniem wilde blijven, aan verscheidene journalisten. “De beschuldigingen van Maduro zijn ongegrond.” “De president is gefocust op het doopsel van zijn kleindochter Celeste en is niet bezig met het omverwerpen van buitenlandse regeringen”, aldus nog de bron. Die wilde niet te kennen geven of Santos, die dinsdag de macht overdraagt aan zijn opvolger Ivan Duque, van plan is om zelf te reageren op de beschuldigingen.

Maduro onderbrak tijdens een militair defilé in de Venezolaanse hoofdstad Caracas zaterdag een toespraak voor duizenden militairen toen een ontploffing te horen was, waarna er paniek ontstond. Regeringswoordvoerder Jorge Rodríguez bevestigde daarna dat de president het doelwit was van een aanslag met drones met explosieven. Het staatshoofd bleef ongedeerd.

Het staatshoofd van Venezuela stak niet lang daarna zelf een vurige speech af, waarin hij met een beschuldigende vinger wees naar de Colombiaanse president. “Ik twijfel er niet aan dat alles wijst op een samenzwering tussen extreemrechts in Venezuela en extreemrechts in Colombia en dat de naam van Juan Manuel Santos achter deze aanslag zit”, luidde het.

Maduro zei ook dat al “daders” werden gevat. “De eerste onderzoeken geven aan dat een aantal van de financierders in de Verenigde Staten wonen, in de staat Florida”, aldus het staatshoofd.

bron: Belga