Korte ontmoeting tussen ministers van Buitenlandse Zaken VS en Noord-Korea op ASEAN-top

Korte ontmoeting tussen ministers van Buitenlandse Zaken VS en Noord-Korea op ASEAN-top

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft een korte ontmoeting gehad met zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot Ri Yong Ho, zo heeft hij meegedeeld. Bij de ontmoeting werd ook een brief van de Amerikaanse president Donald Trump overhandigd, die gericht is aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De ontmoeting tussen de twee ministers van Buitenlandse Zaken vond plaats in de marge van de bijeenkomst van de ASEAN (Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties) in Singapore. “We hebben een korte, vriendelijke gedachtewisseling gehad”, deelde Pompeo na afloop me op Twitter.

Over de inhoud van de brief van Donald Trump werd niets meegedeeld. Sarah Sanders, de woordvoerster van Het Witte Huis, had eerder deze week al bekendgemaakt dat Trump een brief van Kim Jong-un had ontvangen. De communicatie tussen beide leiders is een gevolg van hun historische ontmoeting die op 12 juni eveneens in Singapore plaatsvond.Tegelijkertijd heeft Pompeo de internationale gemeenschap opgeroepen om “de economische en diplomatieke druk op Noord-Korea te behouden”. Daarmee reageerde hij op een VN-rapport waaruit blijkt dat Pyongyang nog altijd werk zou maken van een kernwapenprogramma. Hij vroeg de ASEAN-landen om een “stikte toepassing van alle sancties”.

Noord-Korea reageerde dan weer op het rapport door meer geduld te vragen. “Ongeduld helpt niet bij het opbouwen van vertrouwen”, verklaarde Ri Yong Ho. Hij eiste “simultane acties” langs beide kanten.

bron: Belga