Hitte – Drie doden in Spanje – bosbranden in Portugal

Hitte - Drie doden in Spanje - bosbranden in Portugal

Europa kreunt nog steeds onder de hitte en droogte. Het warme weer heeft aan drie mensen het leven gekost in Spanje. En in buurland Portugal woeden bosbranden. Dat schrijven internationale media. Het Iberische schiereiland zweet zich te pletter. Bijzonder heet werd het vrijdag in het Portugese stadje Coruche, waar het kwik naar 44,9 graden Celsius klom. Mogelijk bereikt het kwik er dit weekend recordtemperaturen. Het vorige Europese record dateert van 1977, toen in de Griekse hoofdstad Athene 48 graden Celsius werd bereikt. Het record in Spanje is 47,3 graden en in Portugal 47,4.
Door de hoge temperaturen vielen er deze week in Spanje drie doden. Dat heeft het Spaanse ministerie van Gezondheid zaterdag bevestigd. Een 41-jarige bezweek woensdag door de hitte toen hij aan het werken was bij wegenwerken in Murcia. Buurtbewoners vonden donderdag een 78-jarige man bewusteloos in zijn tuin. Hij werd naar het ziekenhuis overgebracht, maar overleed er even later. En in Barcelona kwam vrijdag een man van middelbare leeftijd om het leven door een zonnesteek.
In de Portugese regio Algarve woeden zaterdag bosbranden. Zo’n 400 brandweerlui en 5 watervliegtuigen bestrijden de branden. Er is geen nieuws bekend van mogelijke slachtoffers. Het land kampt zowat elke zomer met bosbranden, hoewel er in juli minder waren door het relatief koelere weer.
In sommige Portugese regio’s kiezen de boeren ervoor om niet overdag maar ’s nachts te werken op hun velden. De stranden rond de hoofdstad Lissabon zitten overvol.

bron: Belga